Ne veste, za koga voliti? Pomagajte si s spletno aplikacijo EUandI2019

V sredo, 8. maja, je v prostorih Hiše EU potekala predstavitev spletne aplikacije za volilni nasvet EUandI2019. Z njo si lahko pomagate do odgovora, katera izmed političnih strank in list, ki ponujajo kandidate za prihodnje evropske poslance in poslanke, je najbliže vašim stališčem.

To naredite tako, da odgovorite na 22 vprašanj in po želji vsakemu izmed njih dodate tudi "težo", ki si jo po vašem mnenju zasluži. Aplikacija vam bo nato postregla z odgovorom, katera izmed strank oziroma kandidatnih list vam najbolj "ustreza".

Kot zanimivost lahko stopnjo skladnosti vaših in njihovih stališč nato preverite tudi po posameznih vprašanjih, odkrijete, v kateri del političnega spektra se uvrščate, in se seznanite s tem, katere stranke so najbolj usklajene z vašimi stališči v drugih članicah Evropske unije.

Aplikacijo EUandI2019 je razvil Evropski univerzitetni inštitut v Firencah v tesnem sodelovanju z Univerzo v Luzernu, pri pripravi vsebin za slovensko različico aplikacije pa so sodelovali Inštitut za politični menedžment (IPM), Inštitut za elektronsko participacijo (INePA), Društvo za podporo civilne družbe in Nina Sivec Koren iz Blackstone Group.