Soboški dijaki gredo volit. Kaj pa ti?

Gimnazija Murska Sobota je šola ambasadorka Evropskega parlamenta in na to smo zelo ponosni. Zdi se nam, da je sobivanje v evropskem prostoru izrednega pomena in da imajo predvsem mladi zaradi tega skoraj neomejene možnosti za izobraževanje, potovanje in ne nazadnje tudi za zaposlovanje.

Vendar pa se premalo zavedamo, da vsi mi soustvarjamo ta evropski prostor in da je naša pravica in tudi dolžnost, da smo aktivni državljani Slovenije in aktivni državljani Evropske unije. Zato smo se z veseljem odzvali pobudi Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in pripravili stojnico projekta Tokrat grem volit v okviru Pomladnega sejma v Murski Soboti 5. aprila.

Mimoidoče smo hoteli opomniti, da bodo 26. maja volitve v Evropski parlament in jih seznaniti s pomembnostjo udeležbe na njih.  Prve reakcije so sicer pokazale nezaupljivost, saj so bili prepričani, da delamo reklamo za kakšno stranko. Ko pa smo ta nesporazum razčistili, so z veseljem postali ob stojnici in se pogovorili z mladimi o situaciji v Evropi.

Pogovor je tekel o mnogih stvareh, od brexita do pojava apatije do politike in aktivnega državljanstva. Ob tem smo se posladkali tudi s sladkimi rogljiči. Dijaki pa so imeli tudi priložnost pokazati svoj izdelek, s katerim so zmagali na tekmovanju Evrošola in si prislužili odhod v Strasbourg. Dogodek je sicer malo pokvarilo vreme, vendar smo bili ob koncu vseeno zadovoljni.