Z Van Rompuyem o ambiciozni Evropi

V sredo, 13. marca, smo v Hiši EU gostili nekdanjega predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya in nekdanjega vodjo njegovega kabineta Fransa Van Daela. Na dialogu, ki je potekal pod pomenljivim naslovom Zmaga lahko samo ambiciozna Evropa v soorganizaciji Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in podjetja Deloitte Slovenija, sta visoka gosta spregovorila o aktualnih vprašanjih, s katerimi se trenutno spopada EU, in pomenu članstva Slovenije v povezavi.

Občinstvo, ki so ga tokrat sestavljali predvsem mladi, je s svojimi vprašanji in komentarji odpiralo vprašanja Brexita, prihodnjega razvoja Evropske unije, tudi v luči nedavno predstavljene vizije francoskega predsednika Emmanuela Macrona, globalizacije in njenih posledic in tudi sovražnega govora, pri čemer je nekdanji prvi mož Evropskega sveta ponudil recept za spopadanje z njegovimi akterji: “En način je sodni pregon nestrpnežev, drugi pa politični boj proti njim. In uspeh v tem boju ni nemogoč,” je dejal Van Rompuy in zbranim položil na dušo: “Treba je biti pogumen, se spustiti v razpravo z nestrpneži in jih poraziti z argumenti.”

Seveda se sogovoriki niso mogli izogniti prihajajočim evropskim volitvam, na katerih bomo Evropejci 26. maja izbirali poslance naslednjega sklica Evropskega parlamenta. Van Rompuy, ki sicer prihaja iz Belgije, članice, v kateri je volilna udeležba obvezna, je navzoče spodbudil, naj volijo in naj tudi druge spodbudijo, da oddajo svoj glas na volitvah, češ da bi naslednji sklic kaj lahko bil “parlament zadnje priložnosti” za spopad s ključnimi izzivi, ki so pred Evropo.

Njegovemu pozivu se pridružujemo tudi v ekipi Tokrat grem volit. Pridružite se nam, povejte tudi bližnjim, naj jim ne bo vseeno za našo skupno prihodnost. Če vsi volimo, vsi zmagamo!